Festes Majors d'Agost

Volem destacar de la nostra participació en les Festes Majors de Paterna aquests tres actes que, per a nosaltres, tenen un caràcter especial:

A més d’aquests tres actes principals, Interpenyes, en 2023, participa també amb els següents actes:

Actes principals

altres actes importants

Mascletà manual

És un acte on els protagonistes són els tiradors de petards de tota mena; des dels senzills xinesos, fins als masclets més grans que ens proporciona la pirotècnia.

S’organitza en llocs per a tirar i en cada lloc, com a mínim hi haurà 3 persones; 1 tirat, 1 que subministra els petards al tirador i una altra persona que va obrint les caixes i vetlant per la seguretat de tots.

Tots els participants hauran de portar ulleres de protecció, taps per a les oïdes i calçat que cobrisca tot el peu.

Sempre finalitzem la Mascletà Manual amb un final automatitzat pel pirotècnic.

Durant les festes d’agost celebrem la Mascletà Manual d’inici de les festes, una altra Mascletà Manual nocturna, que és especialment vistosa i una Mascletà Manual per als més xicotets.

Tiradors en la memòria

És l’acte homenatge a aquelles persones que al llarg de la seua trajectòria festera, van lluitar per la cultura del foc en qualsevol de les seues facetes dins de les festes de Paterna.

És un dels actes més emotius que celebra la Federació Interpenyes de Paterna.

Amb presència de les autoritats polítiques i religioses, Interpenyes eleva un res per aquelles persones difuntes sense nomenar a ningú en concret, però sí que ofereix el micròfon per a aquella persona que, en el seu nom o en nom de qualsevol entitat de Paterna, vulga recordar a algú directament.

Se celebra el dimarts de la setmana gran de festes, al costat del monument del tirador que hi ha en la plaça Major, i acaba l’acte, com no pot ser d’una altra manera, amb uns membres de Interpenyes, la reina i la seua Cort d’Honor i les autoritats, encenent uns coets de luxe.

Homenatge als Hòmens Grans

El mateix dimarts que Tiradors en la memòria, acabada d’estrenar la nit i en un enclavament especial per a les persones majors que feien Recordà, la plaça del Poble, es ret homenatge a aquelles persones majors, amants de la pólvora de Paterna i la seua Cultura del Foc, i que ja no poden o volen participar.

És un acte on la Federació Interpenyes ha recuperat els “Coets al carrer”, complint la normativa vigent.

On els protagonistes són aquestes persones que en el seu moment participaven activament de les festes de la pólvora.

Equipats amb roba per a l’ocasió, totes aquestes persones s’emocionen quan, del braç d’algun familiar, travessen la plaça tirant del bouet amb coets que formen una catifa d’espurnes i foc en la plaça.

Reben de la Federació un detall d’aquest homenatge i un baptisme de foc en el centre de la plaça. Del que sí que estem segurs és que s’emporten a la seua casa un magnífic record d’aquest dia.

Sopar de Germanor

El dimarts de la setmana gran de festes, a la nit i en la plaça del Poble, celebrem el Sopar de Germanor de les penyes, on les penyes acudeixen per a compartir una estupenda vetlada amb la resta de peñistas.

Sempre hi ha penyes que comparteixen el que han cuinat amb la resta de penyes, com fa tradicionalment la Penya el Bouet amb els seus caragols, però no és l’única.

Sempre se sol fer algun espectacle per a amenitzar la vetlada com algun concurs i després revetla fins que el cos aguante.

Cordà Querubí

El dimecres ha sigut, tradicionalment, la nit dels més xicotets.

És la Cordà per als tiradors i tiradores més xicotets, de 8 a 10 anys.

En el recinte del Coetòdrom i amb coets adaptats al que marca la llei per a la seua edat i en companyia d’un familiar, els més xicotets ens mostren l’habilitat que van adquirint en l’Escoleta del Foc.

Fan un gran espectacle.

Cordà Infantil

Aquells tiradors i tiradores d’entre 10 i 14 anys en el mateix recinte que la Cordà Querubí, ens mostren com seran la Cordà de Paterna en pocs anys.

Amb gran destresa i amb menys companyia de majors, són capaces de fer una estupenda Cordà i que fa que, entre el públic congregat, se senta el comentari que ha sigut una molt bona Cordà.

Cordà de les Penyes

Tradicionalment, el dijous de la setmana gran de les festes de Paterna, les penyes pertanyents a la federació realitzen una Cordà en el Coetòdrom.

És una Cordà les despeses de la qual els assumeixen les penyes participants de les seues arques, i en la qual Interpenyes suporta tota l’organització i a la qual habitualment, es convida a participar a altres entitats festeres.

En aquest acte els protagonistes, són les persones de les penyes participants que, el normal és que no tots siguen experimentats, sempre participar alguna persona amb menys experiència al costat dels veterans, per a anar aprenent.

Tirada tradicional

Antigament, després de la Cordà era costum ajuntar-se els veïns del carrer per a tirara algun coet solt a la porta de la seua casa, per al que posaven una taula i cadires per a asseure’s.

En la taula solia haver-hi raïm, mistela i figues, i si volies menjar o beure, només havies d’acostar-te a la taula i gaudir dels veïns, de les menges de la taula i dels coets solts que es tiraven per davall d’aquesta.

Recordant aquesta tradició paternera, i ara en un lloc on no es genera cap problema al veïnat, celebrem la Tirada Tradiciónal al Parc Central (antic Tir de Colom).

La seua ubicació ha anat canviant amb el pas del temps, començant en el Coetòdrom, per a passar ara a fer-la al Parc Central com hem dit.

Despertà del Crist

Molt poca gent s’assabenta, i menys encara acudeix a veure la Despertà del Crist.

És lògic que després d’una nit de festa, poques persones s’alcen o alguns aguanten desperts, fins a les 8 del matí del dilluns després de la Cordà, el dia del Crist.

Des de el col·legi La Torre i recorrent una bona quantitat de carrers fins a arribar a la plaça del Pou, discorre la Despertà de Crist, tirant masclets i traques durant tot el recorregut per a despertar als veïns de Paterna.

Desplaça cap amunt